Strony

poniedziałek, 24 grudnia 2012

Sernik z mlekiem.

Iście świąteczny. Wilogtny, bez spodu, pyszny. Inny od innych: z mlekiem.




Sernik z mlekiem:
  • 1 i 1/2 kg sera trzykrotnie zmielonego/ gotowego sera sernikowego
  • 12 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 opakowania budyniu śmietankowego/ waniliowego
  • 1 i 1/2 łyżki kaszy manny
  • 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka gorącego(!) mleka
  • 300 g masła
  • kilka kropel aromatu cytrynowego
Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki masła

migdały/wiorki kokosowe


Żółtka utrzeć z masłem i cukrem na gładką masę. Dodać ser, cały czas ucierając. Mannę, mąki, proszek do pieczenia wymieszać i dodać do masy. Miksować. Wlać gorące mleko powoli do masy, cały czas ucierając. Dodać aromat. Białka ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do masy serowej. Piec około godziny w 180 stopniach.

Polewa: masło rozpuścić w rondelku, dodać połamaną czekoladę, mieszać do połączenia składników. Wylać na ciasto, udekorować migdałami/wiórkami kokosowymi.

1 komentarz: