Strony

niedziela, 23 grudnia 2012

Po Włosku. Tiramisu!

Tiramisu. Włoski specjał o wyrazistym kawowym smaku. Pyszne, słodkie, wyraziste. Doskonałe. Dwuznaczna nazwa Tiramisu – po włosku tirami sù – podnieś mnie (poderwij mnie) – a przede wszystkim pobudzające zmysły i wyobraźnię składniki sprawiają, że jest on znakomitym pomysłem na deser o każdej porze i na wszystkie okazje.

Tiramisu:

  • 6 żółtek
  • 6 czubatych łyżek cukru
  • 500 g serka mascarpone
  • 4 łyżki amaretto (lub innego mocnego alkoholu)
  • ok. 200 g podłużnych biszkoptów
  • 1 i 1/2 szklanki mocnej kawy świeżo zaparzonek i wystudzonej (może być rozpuszczalna)
  • 2 łyżki naturalnego kakao
  • opcjonalnie: 2 łyżki startej gorzkiej czekolady

Żółtka utrzeć z cukrem przez 8-10 minut, aż do uzyskania koglu-moglu. Do masy dodać mascarpone i mikosować minutę do całkowitego połączenia.
Do ostudzonej kawy dodać amaretto.
Biszkopty zanurzać w zimnej kawie na 2-3 sekundy, po czym wyjąć, otrzepać z nadmiaru płynu. W płaskim naczyniu ukłożyć warstwę biszkoptów, zalać częścią kremu.
Ułożyć kolejne nasączone biszkopty odwrotnie niż poprzednio i wylać część masy.
Czynność powtarzać do wyczerpania składników. Na górze musi być masa.
Udekorować startą czekoladą.
Schłodzić przez co najmniej 4h w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz