Tiramisu:
- 6 żółtek
- 6 czubatych łyżek cukru
- 500 g serka mascarpone
- 4 łyżki amaretto (lub innego mocnego alkoholu)
- ok. 200 g podłużnych biszkoptów
- 1 i 1/2 szklanki mocnej kawy świeżo zaparzonek i wystudzonej (może być rozpuszczalna)
- 2 łyżki naturalnego kakao
- opcjonalnie: 2 łyżki startej gorzkiej czekolady
Żółtka utrzeć z cukrem przez 8-10 minut, aż do uzyskania koglu-moglu. Do masy dodać mascarpone i mikosować minutę do całkowitego połączenia.
Do ostudzonej kawy dodać amaretto.
Biszkopty zanurzać w zimnej kawie na 2-3 sekundy, po czym wyjąć, otrzepać z nadmiaru płynu. W płaskim naczyniu ukłożyć warstwę biszkoptów, zalać częścią kremu.
Ułożyć kolejne nasączone biszkopty odwrotnie niż poprzednio i wylać część masy.
Czynność powtarzać do wyczerpania składników. Na górze musi być masa.
Udekorować startą czekoladą.
Schłodzić przez co najmniej 4h w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz