Strony

poniedziałek, 24 grudnia 2012

Drożdżowe paszteciki z grzybami i kapustą.

Bardzo dobrze sprawdzają się jako dodatek do wigilijnego barszczu, są jednak pyszne jako samodzielne danie lub przekąska. 







Drożdżowe paszteciki z grzybami i kapustą:

Rozczyn:
  • 4 dag drożdży,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 4 łyżeczki mąki,
  • ciepłe mleko,

Ciasto:
  • 1 kg mąki,
  • sól,
  • 2 szklanki mleka,

Farsz:
  • 20 dag grzybów suszonych,
  • 0,5 małej kapusty białej,
  • 1 cebula
  • kminek, ziele angielskie, liść laurowy
  • sól, pieprz, 
  • tłuszcz do formy,
  • jajko do smarowania pasztecików
  • mak niebieski



Rozczyn: rozetrzeć rozdrobnione drożdże z cukrem, dodać mąkę i ciepłe mleko (ale nie gorące), przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce (powinien podwoić swoją objętość).

W tym czasie przesiać mąkę, posiekać drobno kapustę, grzyby suszone namoczyć.
Kapustę gotować w wodzie z dodatkiem przypraw do miękkości.

Wyrośnięty rozczyn wymieszać delikatnie z mąką, zalać mlekiem, dokładnie ugnieść ciasto, odstawić ponownie do wyrośnięcia, aby podwoiło swoją objętość.

Na patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, dodać pokrojone suszone grzyby, przyprawić mocno pieprzem, solą do smaku.
Gotową kapustę i grzyby dokładnie odsączyć, wymieszać, ew doprawić - farsz jest gotowy :)

Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części , wywałkować prostokąty, wykrawać szklanką kółka, nałożyć farsz na środek, zwinąć i zlepić na środku, aby trochę farszu "wystawało". Paszteciki ułożyć na blaszce, posmarować jajkiem, posypać makiem, odstawić jeszcze do wyrośnięcia na kilka minut i piec w temp 180 stopni ok 15-20 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz