Bardzo dobrze sprawdzają się jako dodatek do wigilijnego barszczu, są jednak pyszne jako samodzielne danie lub przekąska.
Rozczyn:
- 4 dag drożdży,
- 2 łyżeczki cukru,
- 4 łyżeczki mąki,
- ciepłe mleko,
Ciasto:
- 1 kg mąki,
- sól,
- 2 szklanki mleka,
Farsz:
- 20 dag grzybów suszonych,
- 0,5 małej kapusty białej,
- 1 cebula
- kminek, ziele angielskie, liść laurowy
- sól, pieprz,
- tłuszcz do formy,
- jajko do smarowania pasztecików
- mak niebieski
Rozczyn: rozetrzeć rozdrobnione drożdże z cukrem, dodać mąkę i ciepłe mleko (ale nie gorące), przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce (powinien podwoić swoją objętość).
W tym czasie przesiać mąkę, posiekać drobno kapustę, grzyby suszone namoczyć.
Kapustę gotować w wodzie z dodatkiem przypraw do miękkości.
Wyrośnięty rozczyn wymieszać delikatnie z mąką, zalać mlekiem, dokładnie ugnieść ciasto, odstawić ponownie do wyrośnięcia, aby podwoiło swoją objętość.
Na patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, dodać pokrojone suszone grzyby, przyprawić mocno pieprzem, solą do smaku.
Gotową kapustę i grzyby dokładnie odsączyć, wymieszać, ew doprawić - farsz jest gotowy :)
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części , wywałkować prostokąty, wykrawać szklanką kółka, nałożyć farsz na środek, zwinąć i zlepić na środku, aby trochę farszu "wystawało". Paszteciki ułożyć na blaszce, posmarować jajkiem, posypać makiem, odstawić jeszcze do wyrośnięcia na kilka minut i piec w temp 180 stopni ok 15-20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz