Strony

niedziela, 23 grudnia 2012

Wigilijnie. Barszcz czerwony.





Wigilijny barszcz czerwony. Idealny do uszek, krokietów, czy też solo, w kubku na rogrzanie się w zimowe dni.









Wigilijny barszcz czerwony:
  • 1 kg buraków
  • 1 litr wody
  • 1 duża cebula lub dwie małe
  • 1/2 dużego pora
  • 3 liście laurowe
  • majeranek
  • sól
  • duża szczypta kwasku cytrynowego
  • 1 łyżka cukru
Buraki myjemy, obieramy i kroimy w grube plastry. Włożyć do garnka i zalać je zimną wodą (tak, aby woda przykryła dokładnie buraki). Doprowadzić do zagotowania wody, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze około godziny. 
Po tym czasie dodajemy przekrojoną na pół cebulę i pora (nie kroić go).
Po 10-15 minutach dodać przyprawy: sól, cukier kwasek, majeranek (polecam wsypać dużą ilość, nadaje wyjątkowy smak). 
Wyjmujemy pora, żeby włókna nie rozpłynęły się po całym barszczu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz