Wigilijny barszcz czerwony. Idealny do uszek, krokietów, czy też solo, w kubku na rogrzanie się w zimowe dni.
Wigilijny barszcz czerwony:
- 1 kg buraków
- 1 litr wody
- 1 duża cebula lub dwie małe
- 1/2 dużego pora
- 3 liście laurowe
- majeranek
- sól
- duża szczypta kwasku cytrynowego
- 1 łyżka cukru
Buraki myjemy, obieramy i kroimy w grube plastry. Włożyć do garnka i zalać je zimną wodą (tak, aby woda przykryła dokładnie buraki). Doprowadzić do zagotowania wody, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze około godziny.
Po tym czasie dodajemy przekrojoną na pół cebulę i pora (nie kroić go).
Po 10-15 minutach dodać przyprawy: sól, cukier kwasek, majeranek (polecam wsypać dużą ilość, nadaje wyjątkowy smak).
Wyjmujemy pora, żeby włókna nie rozpłynęły się po całym barszczu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz