Strony

sobota, 15 grudnia 2012

Zebra




Zebra. Przedświąteczne, zwykłe ciasto. Na lepsze przyjdzie czas już niedługo. Niemniej, pyszne, delikatne i wilgotne. Znane na pewno przez wszystkich. Idealne na zimowe wieczory przy kawie.




ZEBRA

Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm):
  • 5 jajek
  • 1½ szklanki cukru
  • 2½ szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju
  • ¾ szklanki białej oranżady 
  • 1 łyżeczka aromatu rumowego lub arakowego 
  • 2 - 3 łyżki kakao 
  • 2 - 3 łyżki mąki pszennej do ciasta białego 

Wykonanie:
Jajka ubijamy robotem recznym z cukrem na puszysty krem. Wsypujemy porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy robotem ręcznym, ale juz na zmniejszonych obrotach. Wlewamy porcjami olej, aromat i miksujemy. Następnie wlewamy wąskim strumieniem oranżadę, dalej miksujemy na małych obrotach. Gdy składniki połączą się dzielimy ciasto na 2 równe części. Do jednej części dajemy 2-3 łyżki kakao, do drugiej 2-3 łyżki mąki i mieszamy na jednolite masy. Na środek dna tortownicy wlewamy na przemian po 3 łyżki obu ciast, aż do ich wyczerpania ( nie czekamy aż ciasto dokładnie zejdzie z łyżki, gdyż wydłuża to czas rozlewania się ciasta po dnie tortownicy, a czynność ta powinna być wykonana raczej w miarę szybko). Pieczemy w nagrzanym do temp.  180°C piekarniku ok. 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest już upieczone.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz