Zebra. Przedświąteczne, zwykłe ciasto. Na lepsze przyjdzie czas już niedługo. Niemniej, pyszne, delikatne i wilgotne. Znane na pewno przez wszystkich. Idealne na zimowe wieczory przy kawie.
ZEBRA
Składniki (na
tortownicę o średnicy 26 cm):
- 5 jajek
- 1½ szklanki cukru
- 2½ szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka oleju
- ¾ szklanki białej oranżady
- 1 łyżeczka aromatu rumowego lub arakowego
- 2 - 3 łyżki kakao
- 2 - 3 łyżki mąki pszennej do ciasta białego
Wykonanie:
Jajka ubijamy robotem recznym z cukrem na puszysty krem.
Wsypujemy porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy robotem ręcznym,
ale juz na zmniejszonych obrotach. Wlewamy porcjami olej, aromat i miksujemy.
Następnie wlewamy wąskim strumieniem oranżadę, dalej miksujemy na małych
obrotach. Gdy składniki połączą się dzielimy ciasto na 2 równe części. Do
jednej części dajemy 2-3 łyżki kakao, do drugiej 2-3 łyżki mąki i mieszamy na
jednolite masy. Na środek dna tortownicy wlewamy na przemian po 3 łyżki obu
ciast, aż do ich wyczerpania ( nie czekamy aż ciasto dokładnie zejdzie z łyżki,
gdyż wydłuża to czas rozlewania się ciasta po dnie tortownicy, a czynność ta
powinna być wykonana raczej w miarę szybko). Pieczemy w nagrzanym do temp.
180°C piekarniku ok. 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest już
upieczone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz