Strony

poniedziałek, 24 grudnia 2012

Ryba po grecku


Można podawać na zimno i na ciepło. Jedno z moich ulubionych dań wigilijnych.



Ryba po grecku:
  • 4 filety z mintaja, dorsza lub innej ryby,
  • 3 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 mały seler,
  • 1 duża cebula,
  • 1 mały przecier pomidorowy (ok. 70g),
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 jajko,
  • bułka tarta do obtoczenia ryby,
  • sól, pieprz, pieprz cytrynowy, cukier,
  • oliwa do smażenia ryby.
Warzywa myjemy, obieramy i trzemy na tarce o największych oczkach. Cebulę kroimy w półplasterki i wrzucamy na rozgrzany olej. Gdy się lekko zarumieni, dokładamy starte warzywa i smażymy przez 3 minuty. Następnie przekładamy je do rondelka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i przecier pomidorowy. Całość dusimy, aż warzywa będą dość miękkie. Przyprawiamy solą, pieprzem i łyżeczką cukru.
Osobno przygotowujemy rybę. Doprawiamy ją solą i pieprzem cytrynowym (ew. zwykły pieprz i cytryna) i zostawiamy na parę minut. Następnie obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju.
Połowę warzyw przekładamy na półmisek, na nie delikatnie układamy kawałki ryby, po czym przykrywamy je pozostałą częścią warzyw. Podajemy od razu lub odstawiamy do ostudzenia.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz