Ryba po grecku:
- 4 filety z mintaja, dorsza lub innej ryby,
- 3 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1 mały seler,
- 1 duża cebula,
- 1 mały przecier pomidorowy (ok. 70g),
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- 1 jajko,
- bułka tarta do obtoczenia ryby,
- sól, pieprz, pieprz cytrynowy, cukier,
- oliwa do smażenia ryby.
Osobno przygotowujemy rybę. Doprawiamy ją solą i pieprzem cytrynowym (ew. zwykły pieprz i cytryna) i zostawiamy na parę minut. Następnie obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju.
Połowę warzyw przekładamy na półmisek, na nie delikatnie układamy kawałki ryby, po czym przykrywamy je pozostałą częścią warzyw. Podajemy od razu lub odstawiamy do ostudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz