Łosoś w sezamie:
- 350 g świeżego filetu z łososia
- jajko/dwa
- sezam w ziarnach w ilości odpowiedniej do obtoczenia ryby
- przyprawy (tutaj sól morska ziołowa, zioła włoskie i pieprz czarny)
Łososia myjemy pod bierzącą wodą, ostrym nożem pozbawiamy rybę łusek*, ponownie myjemy kroimy w mniejsze paski, obtaczamy w ją w rozkłóconym jajku z przyprawami, następnie w sezamie. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu kilkakrotnie obracając.
Podajemy z brązowym ryżem i duszonymi pieczarkami.
*można również odkroić skórę, ale wtedy będzie bardzo delikatna i może rozpaść się podczas smażenia.
Duszone pieczarki:
- 250 g pieczarek
- łyżka masła
- 1 cebula
- szczypta soli
- 1/2 szklanki wody
Pieczarki myjemy i kroimy w plastry. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu z dodatkiem soli, do momentu, aż woda zacznie wrzeć.
Zdejmujemy garnek z ognia, odlewamy wodę z pieczarek i ponownie wstawiamy na gaz. Dodajemy masło i posiekaną drobno cebulę. Gotujemy na małym ogniu aż pieczarki będą miękkie (około 10 minut).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz