Strony

piątek, 21 grudnia 2012

Duet idealny: łosoś i sezam





Łosoś w sezamie:
  • 350 g świeżego filetu z łososia
  • jajko/dwa
  • sezam w ziarnach w ilości odpowiedniej do obtoczenia ryby
  • przyprawy (tutaj sól morska ziołowa, zioła włoskie i pieprz czarny)

Łososia myjemy pod bierzącą wodą, ostrym nożem pozbawiamy rybę łusek*, ponownie myjemy kroimy w mniejsze paski, obtaczamy w ją w rozkłóconym jajku z przyprawami, następnie w sezamie. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu kilkakrotnie obracając.

Podajemy z brązowym ryżem i duszonymi pieczarkami.

*można również odkroić skórę, ale wtedy będzie bardzo delikatna i może rozpaść się podczas smażenia.




Duszone pieczarki:
  • 250 g pieczarek
  • łyżka masła
  • 1 cebula
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki wody

Pieczarki myjemy i kroimy w plastry. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu z dodatkiem soli, do momentu, aż woda zacznie wrzeć. 
Zdejmujemy garnek z ognia, odlewamy wodę z pieczarek i ponownie wstawiamy na gaz. Dodajemy masło i posiekaną drobno cebulę. Gotujemy na małym ogniu aż pieczarki będą miękkie (około 10 minut).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz