Strony

niedziela, 23 grudnia 2012

Śledzie i sos pomidorowy.

Ulubione. Inne od klasycznych w oleju czy smietanie. Pikantne. Nieodłączny element Wigilii w moim domu.




Śledzie pomidorowe:


  • 3, 4 płaty filetów śledziowych
  • 2 cebule pokrojone w kostkę


sos: 

  • 4 lyżki wody (radzę dać trochę więcej)
  • 3/4 szkl cukru
  • 70 ml octu winnego
  • 100 ml koncentratu pomidorowego
  • 1 płaska łyżeczka zmielonego pieprzu


  • 3 liście laurowe
  • ziele angielskie

Składniki na sos umieścić w garnku i gotować do zgęstnienia. Ostudzić. Na spód miseczki położyć liście laurowe i ziele angielskie. Pokrojone filety śledziowe przekładać w naczyniu na przemian z cebulą. Zalać sosem. Przechowywać w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz