Strony

poniedziałek, 24 grudnia 2012

Piernik i powidła.


Ze starego zeszytu mamy. Idealny. Wilgotny, z wyczuwalnym aromatem powideł. Taki, jak lubię.






Piernik z powidłami śliwowymi:

  • 1 szklanka miodu
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 25 dag margaryny
  • przyprawa do piernika
  • 4 jajka
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody
  • 3 łyżki powideł śliwkowych*
Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki masła


* zwykle daję mniej miodu a więcej powideł. 


Margarynę, cukier, miód, mleko i przyprawy doprowadzić do wrzenia. Lekko ostudzić. Do ciepłej masy dodać stopniowo mąkę, sodę i jajka. Następnie dodaję powidła.

Z tej ilości ciasta wychodzą 2 małe foremki keksowe piernika.

Ciasto należy pieć w 180 stopniach przez około 1h.

Udekorować polewą: masło roztopić, dodać połamaną czekoladę, mieszać przez chwilę, zdjąć z ognia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz