Kiedy tylko pojawiają się polskie pomidory, szczególnie te malinowe, to oprócz zajadania się nimi solo, z bazylią, na kanapkach i w sałatkach, robię z nich sos. Lekki, aromatyczny, szybki. Spróbujcie - to jedno z tych najlepszych letnich dań.
Makaron z sosem pomidorowo - bazyliowym
100g suchego makaronu (u mnie pełnoziarniste spaghetti durum)
garść liści świeżej bazylii lub 2 łyżki suszonej
2 ząbki czosnku
1/2 główki średniej cebuli
2 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany 12%
3 średniej wielkości pomidory
gałązka pietruszki i kopru włoskiego
garść startego sera (u mnie gouda, ale świetnie sprawdzi się parmezan)
Makaron gotujemy al dente.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy pokrojony czosnek i cebulę. Kiedy się zarumienią dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Dusimy je na wolnym ogniu, aż odparuje z nich woda i zgęstnieją. Wtedy dodajemy jogurt, a na sam koniec skrojone drobno zioła. Mieszamy i trzymamy jeszcze chwilę na ogniu.
Podajemy z makaronem, posypujemy serem, dekorujemy pietruszką i bazylią.
muszę koniecznie wypróbować ten sos :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam makarony:)
OdpowiedzUsuń