Tuńczykowe burgery z warzywami: /5 placków/:
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
3 plastry średniej wielkości cukinii
2 średnie marchewki
1 jajko
3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
garść świeżego kopru i kilka listków bazylii
1/3 szklanki mleka
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
pieprz do smaku
płatki owsiane do panierowania
plaster sera do dekoracji
Masę oddzilać łyżką i wilgotnymi dłońmi formować duże kule. Obtoczyć w płatkach owsianch, położyć na przetartej oliwą patelni, spłaszczyć kulę dłonią. Smażyć po kilka minut na małym ogniu. Po przewróceniu na drugą stronę, ułożyć na upieczonej części kawałek żółtego sera (rozpuści się pod wpływem temperatury).
Podawać z dowolnymi dodatkami.
Ej one muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuń