Strony

niedziela, 4 sierpnia 2013

Burgery warzywno-rybne. Zdrowo i szybko

Kolejna propozycja, żeby nie stać za długo przy garnkach a najeść się zdrowo. Te burgery są pyszne, zdrowe, syte i szybkie do zrobienia. Wystarczy ugotować do nich kaszę albo ryż aby mieć bardziej "treściwy obiad", lub... tak jak ja, zjeść na pełnoziarnistym pieczywie. Świetne zarówno na zimno, jak i na ciepło. 




Tuńczykowe burgery z warzywami: /5 placków/:
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
3 plastry średniej wielkości cukinii
2 średnie marchewki
1 jajko
3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
garść świeżego kopru i kilka listków bazylii
1/3 szklanki mleka
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
pieprz do smaku
płatki owsiane do panierowania
plaster sera do dekoracji


Tuńczyka odsączyć z zalewy. W misce wymieszać jajko i mąkę. Dodać tuńczyka  i dokładnie wymieszać do połączenia składników. Dodać bardzo drobno pokrojoną lub startą na tarce cukinię i marchew. Ponownie wymieszać. Dolać mleko. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodać mąkę, jeśli zbyt gęsta - mleko. Masa musi dawać formować się w rękach. Dodać pokrojone drobno zioła i przyprawy. 
Masę oddzilać łyżką i wilgotnymi dłońmi formować duże kule. Obtoczyć w płatkach owsianch, położyć na przetartej oliwą patelni, spłaszczyć kulę dłonią. Smażyć po kilka minut na małym ogniu. Po przewróceniu na drugą stronę, ułożyć na upieczonej części kawałek żółtego sera (rozpuści się pod wpływem temperatury).
Podawać z dowolnymi dodatkami.

1 komentarz: