Strony

środa, 12 czerwca 2013

Zieloni mi. Omlet ze szparagami

Sezon szparagowy w pełni, więc korzystajmy z tego dobrodziejstwa, tym bardziej, że szparagi są pyszne. Dzisiaj najprostsza forma wykorzystania tego warzywa, wręcz kolacyjna. A już niedługo szparagi obiadowe :)

Omlet ze szparagami

  • 7 szparagów zielonych
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki mleka
  • pieprz, sól


Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniane końce. Gotujemy w lekko osolonej wodzie z masłem przez 15 min (sprawdzamy widelcem czy są miękkie). Warzywa mają być zanurzone w wodzie, ale ważne jest, żeby ich główki wystawały na wierzch - są delikatne  i dojdą pod wpływem pary.

Przygotowujemy omlet. Jajka wbijamy do miseczki i łączymy z mlekiem. Smażymy na rozgrzanej patelni lekko wysmarwanej oliwą po kilka minut z każdej strony.

Omlet kładziemy na talerzu, nakładamy  szparagi. Solimy i pieprzymy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz