Makaron z kalafiorem w pomidorach i kurczakiem:
- 1/2 piersi z kurczaka
- 75 g makaronu (u mnie 100% durum penne)
- kilka różyczek kalafiora
- duży pomidor lub dwa małe
- zioła prowansalskie
- oliwa
Makaron gtujemy w osolonej wodzie al dente. Tak samo postępujemy z kalafiorem, ale nie gotujemy go do miękkości, tylko tak, żeby był lekko twardy. Pomidory myjemy i pieczemy w piekaniku przez kilka minut w 120 stopniach. Wyjmujemy je z piekarnika i obieramy ze skórki, kiedy trochę przestygną. Kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w oliwie i ziołach przez pół godziny. Następnie wrzucamy go na teflonową patelnię i smażymy do zarumienienia.
Kalafior przekładamy na patelnię, uprzednio dzieląc różyczki na jeszcze mniejsze części (można też zrobić to drewnianą szpatułką prosto na patelni). Posypujemy go ziołami i dodajemy pomidory. Smażymy jeszcze chwilę, aż pomidory stworzą sos.
Podajemy gorące. U mnie dodatkowo jogurtowy sos czosnkowy, który uwielbiam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz