Strony

wtorek, 5 marca 2013

Makaron z kalafiorem w pomidorach i kurczakiem z ziołową nutą

Jestem z makaronem. Lubię podać go z warzywami i kurczakiem. Lubię takie rozgrzewające dania w słoneczne, ale jeszcze zimne dni. Prosto, szybko i smacznie. Idealnie w klasie maturalnej, gdzie czas przeciaka  między palcami, a pobyty w kuchni trwają 5 minut. Warto czasem zostać tam chwilę  dłużej.


Makaron z kalafiorem w pomidorach  i kurczakiem:

  • 1/2 piersi z kurczaka
  • 75 g makaronu (u mnie 100% durum penne)
  • kilka różyczek kalafiora
  • duży pomidor lub dwa małe
  • zioła prowansalskie
  • oliwa
Makaron gtujemy w osolonej wodzie al dente. Tak samo postępujemy z kalafiorem, ale nie gotujemy  go do miękkości, tylko tak, żeby był lekko twardy. Pomidory myjemy i pieczemy w piekaniku przez kilka minut w 120 stopniach. Wyjmujemy je z piekarnika i obieramy ze  skórki, kiedy trochę przestygną. Kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w oliwie i ziołach przez pół godziny. Następnie wrzucamy go na teflonową patelnię i smażymy do zarumienienia. 
Kalafior przekładamy na  patelnię, uprzednio dzieląc różyczki na jeszcze mniejsze  części (można też zrobić to drewnianą szpatułką prosto na patelni). Posypujemy go ziołami i dodajemy pomidory. Smażymy jeszcze  chwilę, aż pomidory stworzą sos. 

Podajemy gorące. U mnie dodatkowo jogurtowy sos czosnkowy, który uwielbiam. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz