Strony

czwartek, 17 stycznia 2013

Masło orzechowe. Domowe.





Domowe masło orzechowe:

  • 350 g orzechów ziemnych (ja używam niesolonych)
  • 2-3 łyżki miodu (opcjonalnie)
  • olej do odpowiedniej konsystencji (około 5 łyżek)


Część orzechów podprażam na suchej patelni. W tym czasie blenduję w robocie kuchennym pozostałą część orzechów. Należy jednak dodawać je stopniowo - tak, żeby urządzenie sprawnie sobie z nimi poradziło. Kiedy pierwsza tura zmiksuje się na mąkę, powoli dodaję pozostałe orzechy, miód i olej. Kiedy wszystko dokładnie się zblenduje i całość będzie gładka dodaję podprażone orzechy. Blenduję chwilę, żeby ostatnie orzechy pozostały w większych kawałkach*. Przekładam do słoika i szczelnie zamykm. Przechowuje w lodówce. 

*Jeśli chcemy mieć małso gładkie, blendujemy dłużej. 

11 komentarzy:

  1. domowe masełko jest najpyszniejsze <3
    ja ostatnio produkowałam migdałowo-kokosowe z gałką muszkatołową, syropem klonowym i olejem lnianym, polecam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. wypróbuję też przepis na pewno, gdy tylko wrócę do domu z obozu :D ostatnio już miałam zamiar zrobić właśnie takie domowe masło orzechowe.

    OdpowiedzUsuń
  3. uroczy słoiczek :))

    też muszę sobie zrobić domowe masełko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm..<3 kocham masło orzechowe! genialne!

    OdpowiedzUsuń
  5. domowe masełko musi być pycha !

    OdpowiedzUsuń
  6. moje domowe zostało w domu xD ale u mnie zrobiła się taka zwarta klucha :D mogłam piłkę z nich ulepić
    i ja muszę mieć słone!

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie jest zawsze domowe. Mam tryb ekonomiczny włączony na full :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak dla mnie nie ma nic lepszego do masła orzechowego.^^ :PP

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobię na pewno jak tylko zaopatrzę się w odpowiedni blender :))
    Ile je przetrzymujesz w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
  10. fajny pomysł na domowe masło orzechowe, nawet o tym nie pomyślałam:)

    OdpowiedzUsuń