Strony

sobota, 2 lutego 2013

Nie wiesz co zjeść? Łososia!


Ryby jem często. Lubię smażone, wędzone, grillowane. Podane z warzywami, pieczonymi ziemniakami albo solo. Dzisiaj łosoś. Z migdałami i brukselką. 

Łosoś z migdłami i brukselką (1 porcja):
  • 100-120g filetu z łososia norweskiego
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • jajko
  • zioła prowansalskie
  • 2-3 garści brukselki
  • pomidorki koktajlowe (opcjonalnie)


Gotujemy w garnku wodę. Solimy ją odrobinę. Kiedy zacznie się gotować, wsypujemy brukselkę, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem 15-20 min do miękkości. 
Oczyszczamy filet z łososia. W miseczce rozbijamy jajko, dodajemy przyprawy, migdały i obtaczamy łososia. Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością oleju, kładziemy łososia i smażymy z każdej strony około 10 minut na maleńkim ogniu. 
Podajemy.

4 komentarze:

  1. Łososiem nigdy nie pogardzę. :)
    Uwielbiam gotowanego na parze wraz z warzywami. :)

    Pozdrawiam i zapraszam do mnie: http://kulinarna-galeria-arty-styczna.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj brukselka, jak dawno nie jadłam. Pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawa jestem jak taki łosoś z migdałami smakuje, bo nigdy nie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super jedzenie:) U mnie GIVEAWAY zapraszam. Obserwujemy?

    OdpowiedzUsuń