Coś dobrego, drożdżowy pełnoziarnisty spód, ulubione warzywne dodatki i żeby nie było tak wegetariańsko, dla mięsożernej rodziny - cienkie plasterki szynki. Pomidorowy sos z działkowych pomidorów, bez jakichkolwiek zagęszczaczy. Czy może być coś lepszego? Czy może być coś zdrowszego?
Potrzebujesz na sos:
2 duże pomidory lub 3 małe
duży ząbek czosnku
garstkę świeżej bazylii
pieprz
sól
oliwę
Potrzebujesz na spód:
250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
135 ml ciepłego płynu (mleka lub wody)
60 g świeżych drożdży
szczyptę soli
szczyptę cukru
suszone zioła (np prowansalskie)
łyżkę oliwy z oliwek
Dodatki w dowolnej ilości:
ugotowana ciecierzyca
cukinia
pomidory koktajlowe
szynka
ser (gouda, mozzarella)
cebula
Przygotowanie sosu:
Pomidory umyj, sparz gorącą wodą i obierz ze skórki. Pokrój w drobną kostkę. W rondelku rozgrzej łyżkę oliwy (jest konieczna, dzięki niej sos nie wsiąknie w ciasto) i dodaj pokrojone pomidory, posiekaną bazylię, przeciśnięty czosnek, pieprz i sól. Duś na wolnym ogniu do częściowego odparowania wody. Kiedy sos lekko zgęstnieje, zdejmij rondelek z ognia i zblenduj dokładnie. Wstaw znów na gaz i duś do zgęstnienia.
Przygotowanie ciasta:
Wodę lub mleko lekko podgrzej. Dodaj drożdże i cukier. Odstaw w ciepłe miejsce na 10 min aż drożdże zaczną pracować.
Mąkę przesiej, zrób wgłębienie, dodaj rozczyn z drożdży i zioła. Zagnieć ciasto. W razie potrzeby dodaj ciepłej wody. Ciasto musi być elastyczne. Na koniec dodaj oliwę. Zrób z ciasta kulę, przykryj wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejście do wyrośnięcia na 30min.
Po tym czasie rozwałkuj ciasto, wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj sosem. Podpiecz ciasto w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10 min. Następnie wyłóż dodadki i piecz jeszcze przez 25-30 min.
Według mnie najlepsza jest właśnie taka domowa pizza z ulubionymi dodatkami, na cieniutkim chrupiącym spodzie, mniam :D
OdpowiedzUsuńmoja ulubiona pizza ;)
OdpowiedzUsuńŻadna pizza nie smakuje tak wspaniale jak ta domowa :)
OdpowiedzUsuń